La cald despre Wiki Weekend

Abia ne-am întors din Wiki Weekend, expediție de descoperire a unor monumente istorice din județele Ialomița, Buzău și Prahova, așa că nu ma voi lungi mult la povești, mai avem încă puțin peste o săptămână din concursul Wiki Loves Monuments 2015, o mulțime de fotografii noi de făcut sau încărcat, un edit-a-thon, pregătirea jurizării, a expoziției și multe altele, într-un cuvânt foarte mult de lucru.

Wiki Weekend 2015 la Conacul Marghiloman

La chemarea noastră de participare au răspuns 23 de oameni: unii implicați contribuitori cu experiența în proiectul nostru, unii premiați în ediții precedente, dar și unii noi, de la care avem speranță să se facă remarcați în viitor.

Nu o să fac o inșiruire contabilicească a obiectivelor pe care le-am vizitat, prefer să las fotografiile să vorbeasca, așa ca vă rog să lasați participanții să își revina după experiența obositoare dar plăcută și în câteva zile verificați pagina în care vom aduna fotografii. Și eu aștept cu nerăbdare și curiozitate să le văd.

Wiki Weekend 2015 în Bărcănești

Bineînțeles ca nimic nu e perfect, nu am putut acoperi în totalitate lista de obiective, lungă și ambițioasă pe care ne-o propusesem. Aici „vinovații” sunt câteva dintre gazdele noastre, care ne-au primit cu multa căldura, ne-au povestit despre istoria monumentelor pe care le păstoresc, despre greutățile pe care le întâmpină în munca lor de restaurare și ne-au lăsat sa vedem unghere neașteptate ale acestor monumente. Uneori am fost, literal, din beci și până în pod, ceea ce din păcate ne-a consumat mai mult timp decit preconizasem. Dintre aceste exemple pozitive pot enumera conacului Hagianoff din Manasia, Conacul Procopie din Cașota, conacul și bisericile din Candesti, locuri în care vă recomand să mergeți și voi când aveți ocazia.

Wiki Weekend 2015 la conacul Candeștilor

Tot ca exemplu pozitiv aș enumera Năeniul, când un tânăr pe care practic l-am acostat pe stradă, întrebându-l despre drum, s-a oferit să meargă cu noi drum de câțiva kilometri pentru a ne ghida, apoi să se urce cu noi pe dealuri și să ne arate morminte dacice, tabăra de sculptura, relieful și frumusețile locurilor și să ne povestească despre proiecte locale.

Wiki Weekend 2015 la Năeni

Vreau să închei relatarea mea cu o frustrare personală: unul dintre obiective se află într-o stare foarte bună, funcționează ca și muzeu și este în proprietatea Academiei Române, căreia i-a fost donat de către fostul proprietar în urmă cu aproape un secol. Aici ni s-a spus de la început că fotografiatul în interior este interzis, avem voie doar din exterior. Recunosc ca mă frustrează: proprietarul este o instituți publică, obiectele din interior sunt vechi, nemaifiind restrictionate de dreptul de autor, totuși suntem lipsiți de imaginea lor. Constrastul este dur față de proprietarii privați, care erau mândrii și fericiți de interesul nostru și permiteau accesul și fotografierea.
Wiki Weekend 2015 la biserica din Candesti