Iubitori de monumente: Andrei Kokelburg

Ediția de anul acesta a Wiki Loves Monuments este în plină desfăsurare, ne apropiem de jumătatea intervalului, dar unul dintre participanți, Andrei Kokelburg s-a făcut remarcat in mod special, cu peste 1000 de fotografii trimise până în momentul publicarii acestui articol, este în acest moment nu numai cel mai activ participant din România (de departe), dar este și unul dintre cei mai activi pe plan mondial (acum este al șaselea contribuitor din lume, ca număr de fotografii).  Și continuă sa mai încarce si altele! Așa că ne-am gândit să aflăm mai multe despre el într-un mic interviu și să vi-l prezentăm și vouă:

Agnita Ansamblul bisericii evanghelice fortificate (1)
WLM: Cine e Andrei Kokelburg?
Andrei: Eu mă numesc Andrei Popa, iar “Kokelburg” este numele german al localităţii mele de origine, Cetatea de Baltă din judeţul Alba. Am 28 de ani şi am studiat artele plastice la Timişoara. De 5 ani locuiesc în Sibiu unde lucrez ca şi restaurator pictură la Muzeul Brukenthal. De când mă ştiu am fost fascinat de monumente istorice, astfel am întreprins nenumărate excursii în localităţi istorice, mai ales din Transilvania.

WLM: Cum și când ați auzit de WLM? Dar de Wikipedia?
Andrei: De WLM am auzit acum câteva săptămâni pe facebook, iar de Wikipedia nici nu mai ţin minte când, de mulţi ani oricum. Însă pot spune că accesez aproape zilnic informaţii de pe Wikipedia.

Calnic Cetatea
WLM: Ce vă motivează să participați la concurs?
Andrei: În primul rând mă motivează pasiunea pentru monumente istorice şi apoi constatarea că multe monumente minunate, mai ales din mediul rural, stau uitate şi necunoscute. Am studiat de multe ori listele cu monumente istorice de pe Wikipedia văzând că lipsesc imagini cu multe obiective pe care eu le-am vizitat şi fotografiat. Astfel mă gândeam de mult timp să încarc pozele mele, iar cea mai bună ocazie pentru acest lucru s-a dovedit concursul WLM. În acest fel am şi organizat selecţia pozelor pentru concurs, căutând mai ales monumente care nu au fotografii pe Wikipedia.

WLM: De când faceți poze cu monumentele istorice?
Andrei: Poze cu monumente istorice fac încă din liceu (în jurul anilor 1998-2000) folosind pe atunci un aparat cu film. Bazele colecţiei mele de fotografii cu monumente istorice le-am pus însă prin 2005 când am cumpărat primul aparat foto digital.

Baile Herculane Baia cea Mare
WLM: Ce aparat foto folosiți?
Andrei: În prezent folosesc un aparat foto Nikon D3000 iar înainte aveam un Nikon Coolpix 4500 care între timp a ieşit la pensie.

WLM: Ce altceva vă mai place să fotografiați?
Andrei: Documentaţia fotografică este importantă pentru profesia de restaurator, fotografiez aşadar des picturi sau intervenţii de restaurare. În rest imi place sa fac poze şi în natură, mai ales în arii naturale protejate, iar ca subiecte imi aleg peisaje, plante, animale sau insecte, oameni mai puţin 🙂

WLM: Ați mai contribuit cu imagini pe Wikipedia înainte de concurs? Dar cu text? Dacă da, în ce proiecte/limbi?
Andrei: Nu am contribuit înainte, sunt nou pe aici.

Bazna Biserica fortificata
WLM: Credeți că veți continua să încărcați imagini și după terminarea concursului? Dar text (articole)?
Andrei: Cu siguranţă o să mai contribui cu poze după încheierea concursului, poate nu în acelaşi ritm susţinut ca în această lună ci pe măsura în care voi vizita monumente noi. Şi da, vreau să încerc să scriu şi articole pe viitor.

Fotografiile din interviu ii aparțin lui Andrei și au fost publicate la Wikimedia Commons sub licență CC-BY-SA în cadrul concursului Wiki Loves Monuments 2012.