Uneori e prea târziu

Aflăm din presă cum că încă un monument istoric a dispărut, de data asta ruinele unei cetăți dacice au fost nivelate cu buldozerul.
În județul Sălaj, satul Stârciu din comuna Horoatu Crasnei, Asociaţia Crescătorilor de Bovine a gasit de cuvință să dărâme ruinele cetății dacice pentru a construi un drum forestier, bineînteles fără a avea aprobările necesare de la primărie. Primăria se consideră nevinovată: nu a știut de lucrări, și chiar dacă ar fi știut, nu știau că au un monument istoric în comună, deși acesta este marcat în PUG și bineînțeles și în lista monumentelor istorice din județ, ce-i drept, făra o localizare foarte precisă. Poliția, la rândul său, ar putea găsi demolatorii nevinovați, pe motiv ca primăria nu marcase corespunzator ruinele ca monument istoric.
Sună tragic, sună absurd, sună românesc. Și privind cum acest fost monument istoric nu a reușit să fie documentat cu fotografii, nu ne putem opri întrebarea: câte altele vor avea aceeasi soartă? Știați ca doar puțin peste 26% dintre monumentele istorice din România au măcar o fotografie pe Wikimedia Commons? Pentru multe este deja prea târziu.