De ce CC-BY-SA?

De ce folosim Wikipedia? Fiecare are răspunsul său: datorită cantității și calității informației disponibile, datorită comunității care stă în spatele său, datorită ușurinței cu care avem acces la informații, datorită faptului că putem participa și noi la îmbogățirea sa, motive sunt multe și sunt unul mai atractiv decât celălalt.

Dar un motiv foarte important, și care, chiar dacă nu e evident de la început, le influențează puternic pe toate cele enumerate mai sus, este ca Wikipedia este publicată sub o licență liberă. Asta înseamnă ca putem lua informații și materiale de pe Wikipedia și a le folosi legal pentru alte proiecte.

Mai precis, licența sub care sunt publicate materialele pe Wikiedia este Atribuire – Distribuire în condiţii identice sau mai pe scurt, CC-BY-SA. Așa cum spune și numele său, licența aceasta ne permite să folosim liber materialele in orice scop, chiar și unul comercial, sa le distribuim mai departe și chiar să le modificăm. Făra aceste drepturi Wikipedia nu ar fi cea pe care o cunoaștem. Desigur, exista și câteva limitări, și anume două: una ar fi ca sunteți obligați să dați credit autorului original și să menționați licența, iar cealaltă este că dacă distribui mai departe un material bazat pe lucrarea respectivă, trebuie să păstrați licența liberă.

cc-by-sa

Concursul Wiki Loves Monuments are ca scop îmbogățirea Wikipediei cu fotografii ale monumentelor istorice Românești, pentru a perpetua moștenirea culturală și istoria națională. Fotografiile participante trebuie să poată fi folosite pentru a ilustra articole din Wikipedia, deci trebuie să fie compatibile ca licență cu Wikipedia.

Unul dintre pașii pe care trebuie să ii parcurgeți când încărcați fotografii pe Wikimedia Commons este să certificați ca sunteți autorul fotografiilor și că le publicați sub licența libera CC-BY-SA. Altfel nu ar putea fi folosite, și este firesc: daca folosim materialele oferite de Wikipedia sub licența liberă, când contribuim înapoi o facem sub aceeași licență liberă.

Dacă vă interesează mai multe aspectele legale ale procesului de contribuire la Wikipedia, avem un articol care discută despre licență, libertatea panoramei, protecția portretului și altele.

Înarmați cu aceste informații, vă așteptăm să contribuiți la Wikipedia și să participați la concursul Wiki Loves Monuments!