De ce am nevoie pentru participarea la Wiki Loves Monuments?

Cred că ați aflat deja despre Wiki Loves Monuments, concursul de fotografie liberă cu monumene istorice desfășurat sub egida Wikipedia, așa că vreau să vă povestesc puțin despre ce aveți nevoie pentru a participa. Asta dacă nu ați mai contribuit pâna acum continut pe Wikimedia Commons și știți deja că este foarte usor.

În primul rând vă trebuie niște fotografii cu monumente istorice din România. Bineînțeles, fotografiile trebuie să fie facute de voi, altfel nu aveți dreptul legal să le dați mai departe, așa zice legea dreptului de autor.

Chiajna ruine 03Așa cum spuneam, fotografiile trebuie să ilustreze monumente istorice. Care constructii sunt monumente istorice? Autoritatea în domeniu este Ministerul Culturii și definește această listă. Pentru a vă ușura accesul, noi am organizat lista pe județe și am pus-o într-un format ușor de folosit.

Pentru a identifica monumentele, lista atribuie fiecăruia câte un cod specific, codul LMI, care este un șir de litere și cifre ce începe cu inițialele județului.

Deci pentru a fi monument istoric, o construcție trebuie sa fie cuprinsă în lista de monumente și să aibă atribuit un cod LMI. Pe baza denumirii și/sau a adresei la care este localizată, vă va fi simplu să le găsiți.

Alee, Muzeul SatuluiUn al doilea lucru care vă trebuie este să aveți un cont pe Wikimedia Commons, acesta este necesar pentru a putea afirma ca sunteți autorii legitimi ai fotografiilor. Dacă nu aveți deja un cont, nici o problema, când veți merge la formularul de încărcare vi se va cere să vă faceți unul. Operația este foarte simplă și nu vă obligă nici măcar nu va obligă să furnizați o adresă de email, totuși noi vă sfătuim sa furnizați una, este un concurs și în cazul în care câștigați un premiu, avem nevoie să vă putem contacta.

Cam asta e tot, dacă vreți o detaliere a pașior exacți pentru a contribui, instrucțiunile pe care le-am scris anul trecut sunt înca valabile 100%.