Wiki Weekend

povesteam ieri despre județele din România care au numărul cel mai mic de fotografii raportat la numărul de monumente. Județul Călărași este unul dintre ele sau cel puțin era înainte de Wiki Weekend.

Am ales să mergem două zile pe teren, am stabilit un traseu în care să cuprindem cât mai multe obiective din lista monumentelor istorice, am strâns o echipă de voluntari și, sâmbătă dimineața, am plecat din București.

Foto: Cătălin Săvulescu

Prima oprire a fost la biserica Sf. 40 de Mucenici din Tămădaul Mic, clasificare CL-II-m-B-14721. Părintele ne-a povestit mai multe despre istoria bisericii, despre construcție, despre parohie și, bineînțeles, despre mucenici și martiriu. Am avut norocul să întâlnim o doamnă profesoară reîntoarsă pentru a preda în satul natal și care a avut amabilitatea să ne povestească despre obiectivul vizitat. Preotul paroh ne-a dat acatiste fiind foarte bucuros că am vizitat biserica și că am făcut fotografii.

În Coțofanca, la intersecția dintre DJ303 și drumul către biserica din sat am găsit o cruce de hotar, clasificată CL-IV-m-B-14748 .

Un obiectiv foarte interesant de pe traseu a fost Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” din satul Mănăstirea, datată între anii 1648 și 1660, clasificată CL-II-m-A-14691. Tot în comuna Mănăstirea există și foarte multe așezări tip Latène, din cultura Boian sau din Neolitic.

Foto: Cătălin Săvulescu

Obiectivul care ne-a dat de furcă a fost Cimitirul Afurisit (CL-IV-a-B-14740) din Lehliu Sat. Nu am reușit să îl găsim din prima, am întrebat mai mulți localnici dacă știu de cimitirul vechi și am găsit pe cineva care ne-a dus până într-un mărăciniș în care am pătruns cu greu. Dar perseverența noastră a dat roade și am găsit câteva cruci foarte vechi, una dintre ele având anul 1881 inscripționat pe ea.

După aventura din hățișul cimitirului afurisit ne-am odihnit în Lehliu Gară, unde am luat și o masă numai bună pentru a ne încărca bateriile și a ne pregăti pentru după amiază.

Primul obiectiv găsit după prânz a fost crucea de hotar din Valea Rusului, Plevna, cod de clasificare CL-IV-m-B-14747.

Spre seară am ajuns în Călărași și după ce ne-am cazat am explorat o parte din cele 76 de monumente istorice ale orașului. Ne-am împărțit în câteva echipe mai mici, fiecare având de căutat monumentele pe 4-5 străzi.

Foto: Mirela Săvulescu

A fost o plimbare interesantă pe străzile din Călărași mai ales că ne-am nimerit la ora magică pentru fotografie, ora de aur. Am fost foarte încântați să găsim o bună parte din monumentele care erau trecute în listă, doar o mică parte fiind greu de identificat.

Seara ne-am petrecut-o în Silistra, după ce am trecut Dunărea cu bacul, pentru mulți dintre noi fiind o experiență inedită.

Foto: Diana Popescu

A doua zi am început-o cum nu se putea mai bine: cu o fotografie de grup.

Am lăsat orașul Călărași în urmă și am continuat traseul. Prima localitate în care ne-am oprit a fost Rasa, unde am găsit biserica Sfântul Nicolae, clasificată CL-II-m-B-14716 și o cruce de piatră din secolul al XVIII-lea, clasificată CL-IV-m-B-14751.

În satul Bogata am găsit biserica Sf. Ierarh Nicolae, clasificată CL-II-m-B-14670 și în curtea acesteia obeliscul soldaților ruși căzuți în războiul 1877-1878, clasificat CL-IV-m-B-14727.

Cum era duminică dimineață nu am intrat și în biserică, în interior fiind oficiată slujba.

Foto: Diana Popescu

Surpriza zilei a fost în satul Ciocănești, acolo unde am găsit biserica Sf. Ierarh Nicolae, datată 1862, clasificată CL-II-m-B-14679. Surpriza n-a fost biserica în sine ci preotul paroh, pasionat de fotografie și un bun cunoscător al monumentelor istorice din zonă. Nu ne dădeam plecați, conversația cu dânsul a fost foarte interesantă.

Foto: Cătălin Săvulescu

Prânzul l-am petrecut în Oltenița, unde am căutat câteva case, biserici și statui, procedând la fel ca în Călărași. Am fost foarte încântați sa găsim un monument de piatră care a fost mutat în interiorul bisericii Sf. Nicolae, clasificată CL-II-a-B-14702, datată 1972. Chiar dacă l-am fotografiat prin geam, biserica fiind închisă, ne-a bucurat foarte mult găsirea monumentului pentru că eram pe punctul de a renunța la căutare.

În program aveam trecut și satul Budești, ruinele conacului Manu, clasificat CL-II-m-B-14673, însă acesta a dispărut și s-a construit altceva pe locul unde a fost.

Foto: Mirela Săvulescu

Spre seară am ajuns în comuna Șoldanu, la ansamblul mănăstirii Negoești, situat în marginea de est a satului, pe drumul București – Oltenița.

Mănăstirea Negoești a fost construită în 1649, ctitorită de Matei Basarab și soția sa Elena, reparată în anii 1777 și 1850.

Ansamblul mănăstirii cuprinde Biserica Sf. Mihail și Gavril (CL-II-m-A-14694.01), ruinele chiliilor (CL-II-m-A-14694.02) și zidul de incintă (CL-II-m-A-14694.03).

Momentan se lucrează la renovarea ansamblului, dar am putut să ne plimbăm câteva minute prin curtea mănăstirii, am urcat în clopotniță, am putut vedea crucile din piatră din cimitirul de lângă curtea mănăstirii.

Ultima oprire din Wiki Weekend a fost în satul Pădurișu, unde am vizitat biserica Adormirea

Foto: Mirela Săvulescu

Maicii Domnului, datată 1833 și clasificată CL-II-m-B-14705. Ne-a plăcut foarte mult faptul că avea un cuib de berze pe turlă.

A fost o călătorie plăcută, interesantă și destul de solicitantă dar nu ne-am da înapoi de la încă o asemenea tură. Dacă vă pasionează monumentele istorie puteți face un astfel de traseu, urmărind lista de monumente istorice și dacă le găsiți puteți încărca imaginile pe Wikipedia. Sunt foarte multe monumente care nu au fotografii. De asemenea puteți participa la concursul Wiki Loves Monuments România 2014 până pe 30 septembrie cu imaginile făcute la monumentele din listă.