Echipa Wiki Loves Monuments 2014

Wiki Loves Monuments (WLM) România a început în urmă cu 4 ani, din dorința de a organiza un concurs foto dedicat imaginilor libere de la noi din țară. Subiectul a fost ales mai mult întâmplător, datorită faptului că în 2010 cei de la Wikimedia Olanda organizaseră prima ediție a WLM și căutau să extindă concursul la nivel european.

În acel prim an au fost doar 2 organizatori: Strainu și Nicu. Pentru partea de infrastructură am apelat la prietenii de la Asociația Prolinux, care ne-au ajutat foarte mult atât cu găzduirea, cât și cu administrarea bugetului. Echipa a rămas neschimbată în 2012, iar în 2013 Nicu a făcut cam toată treaba.

După ediția de anul trecut am avut o discuție serioasă despre oportunitatea de a mai organiza și o a patra ediție: deja majoritatea monumentelor „ușoare” aveau fotografii, devenind deci din ce în ce mai complicat să acoperim lista monumentelor istorice și intervenise și o oarecare monotonie în organizare. Am decis că vom merge mai departe doar dacă vom găsi niște parteneri care să ne ajute cu organizarea.

Tot în acea perioadă am fost invitați la petrecerea de sfârșit de an a Asociației ARCHÉ, unde am discutat cu Irina și Alina, doi dintre oamenii care fac posibil proiectul Monumente Uitate. Am convenit atunci că vom avea și un Wiki Loves Monuments 2014, dar cu un buget și cu ambiții ceva mai mari: să transformăm Wikipedia în cea mai completă sursă online de informații de bază despre monumentele istorice.

Fast-forward 6 luni și ajungem la momentul în care am început să căutăm finanțare. Cei de la Ixia România au contribuit ca în fiecare an, iar restul fondurilor au fost asigurate prin două granturi de la Tineret în Acțiune și Fundatia Wikimedia, cea care găzduiește Wikipedia și proiectele surori.

Și pentru că anul acesta obiectivele sunt mai mari, am avut nevoie și de ajutorul unor voluntari. La apelul nostru au răspuns: Romina, Adriana, Laura, Cătălin și Mirela. Împreună cu ei sperăm să convingem cât mai mulți fotografi să contribuie cu imagini și date la lista pe care o construim împreună.